Australská vláda udělala z Djokoviče celebritu. A sobě ostudu.

19. 01. 2022 0:17:15
Již jako dítě jsem obdivoval slavnou historii australského tenisu. Rod Laver, Ken Rosewal, John Newcombe nebo v ženách Margaret Courtová či Evonne Goolagongová..

Rod Laver se stal svými dvěma zisky kalendářního grandslamu fakticky největší tenisovou postavou historie. Bylo neuvěřitelné, kolik tenisových talentů v minulosti dokázala tato země vychovat. A to nemluvím o plavání či dalších sportovních odvětvích. Už tím pro mne byla tato země pozoruhodná. Mnozí naši emigranti našli v Austrálii svůj domov. V Austrálii působili mnozí vynikající hudebníci. Česká filharmonie slavila na australské půdě ohromné úspěchy.

Co se teď stalo, že s tak bezohlednou urputností se snaží dostat do kolen současného nejlepšího tenistu Novaka Djokoviče? Nevím, zda si tím australská vláda pomůže zlepšit své domácí renomé. Někdo může zatleskat i tomu, že jeden „namyšlený“ tenista narazil. A těšit se z toho, že ani v dalších třech letech nebude moci Novak Djokovič překročit australské břehy. Mě to netěší a spíše zaráží, kam jsme postoupili s covidovým šílenstvím. Protože pravidla mají sice platit pro všechny stejně, ale o to tady přece nejde. Djokovič se stal symbolem absurdnosti samotných opatření, která jsou v tažení proti covidu přijímána.

Covid je jistě nebezpečný vir. Možná ale dnes ještě nebezpečnější svým společenským dosahem než samotným zdravotním rizikem. Covid dokázal změnit atmosféru ve společnosti. Společnost rozděluje. V tom je jeho obrovská nebezpečnost. Umožnil zavádět příkazy, zákazy. Někdy nezbytné. Někdy ale také nesmyslné, někdy vysloveně omyly. Ale co na tom, všechno se hodí některým autoritativním politikům. Je to příležitost, jaká tady od války snad nebyla. Lidé musí poslouchat nebo bude zle. Nějaké hodnoty svobody teď neplatí. Vždyť přece máme pádný argument, že svoboda končí tam, kde zasahuje do svobody dalšího.

Nevím, do jaké svobody australských občanů zasáhl Novak Djokovič. Ohrozil někoho? Podle jednoho australského ministra, Hawke se tuším jmenuje, ohrozil veřejné zdraví australských občanů. Nevím, zda si někdo na toho ministra ještě za pár let vzpomene, na rozdíl od Novaka Djokoviče. Nikdy jsem nebyl jeho velkým fanouškem. Fandil jsem Federerovi nebo nakonec i Nadalovi. Teď musím přiznat, že Nadalovi další titul až tak nepřeji. Prostě toto australské mistrovství už bude navěky spojeno se zbytečnou kaňkou. Už proto, že Djokovič nebyl jediným postiženým. Vzpomeňme na naši Renatu Voráčovou. Pokud chtěla australská vláda učinit z Novaka Djokoviče skutečnou společenskou celebritu, tak se jí to povedlo.

Autor: Vladislav Vilímec | středa 19.1.2022 0:17 | karma článku: 29.30 | přečteno: 741x

Další články blogera

Vladislav Vilímec

Ohlédnutí se za nominací soudce Fremra do Ústavního soudu

Robertu Fremrovi jsem svůj hlas nedal, ale současnou snahu zabránit jeho jmenování i po schválení Senátem považuji za určité riziko do budoucna.

8.8.2023 v 13:37 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 453 | Diskuse

Vladislav Vilímec

Legendy odcházejí, ale přesto s námi zůstávají

V květnu odešla věčná rockerka Tina Turner a v polovině července to byli další legendární umělci a osobnosti, které nás provázely našimi životy. André Watts a Jane Birkin..

18.7.2023 v 18:09 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 233 | Diskuse

Vladislav Vilímec

Otočka Víta Rakušana s Českou poštou

Psal se 21. březen roku 2012 a na hlasování v poslanecké sněmovně bylo živo. Do politiky natěšené hnutí STAN prosazovalo uzákonění 3400 poštovních poboček. A téměř se mu to podařilo.

3.4.2023 v 4:00 | Karma článku: 28.90 | Přečteno: 840 | Diskuse

Vladislav Vilímec

Jak politický turista Bernard ze STAN promluvil do daní …

Josef Bernard (dříve ČSSD, dnes STAN) se v nedělní Partii ukazoval jako nesmiřitelný kritik hnutí ANO, přestože v Plzeňském kraji bez váhání vytvořil s ANO, Piráty a dalšími přeběhlíky s KSČM, ČSSD a SPD krajskou koalici.

28.3.2023 v 12:34 | Karma článku: 18.49 | Přečteno: 672 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 30.78 | Přečteno: 812 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 280 | Diskuse

Bernard Habenicht

Stádo splašených guvernantek II a spol.

Konečně dostala inflace na frak... .Revoluce na Slovensku ... Evropo, chceš zastavit vraždění na Ukrajině? Ano? Nezbývá tedy než plán C!... Alláh Vám pomůže... Lobbista polských nákupních středisek vysvětluje...

17.3.2024 v 11:53 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 115 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.86 | Přečteno: 835 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 479

Jsem senátorem ODS za Domažlicko, Holýšovsko, Klatovsko a Sušicko a v Senátu ČR předsedám Výboru pro záležitosti Evropské unie. V minulosti jsem byl poslancem, ekonomickým náměstkem hejtmana Plzeňského kraje a od roku 1990 osmadvacet let místostarostou západočeské Kdyně. V Plzeňském kraji jsem působil také jako náměstek odpovědný za kulturu a památkovou péči, nyní jsem krajským zastupitelem. Na půdě Senátu se snažím hájit zájmy samospráv a prosazovat rozumné úpravy daňových a ekonomických zákonů. V poslední době mě stále častěji trápí omezování svobod občanů a zasahování státu do věcí, kde ho nikdo nepotřebuje. Celý život se věnuji klasické hudbě. Vystupuji na koncertech jako klavírista a občas i houslista, často spolu s bratrem Miroslavem Vilímcem. Housle byly u mne prvním nástrojem. Věnuji se houslové historii a jsem rád, že mohu ještě jako houslista veřejně vystupovat. Společně s bratrem jsem dal impuls k založení Společnosti Jana Kubelíka. Jejím prostřednictvím se snažíme udržovat odkaz legendárního houslového virtuosa; umělce, který byl často srovnáván s velkým Paganinim a jemuž mimo jiné vděčíme i za to, že pomohl na začátku minulého století přežít světově uznávané České filharmonii.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...