Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kauza FICO KALIŇÁK - Demokracii na Slovensku by prospěl dvoukomorový parlament

Na Slovensku, v ústraní války na Ukrajině, hýbe veřejností obvinění Roberta Kaliňáka a Roberta Fica z trestných činů zneužití pravomocí veřejného činitele, podpory a vytváření zločinného spolčení za účelem páchání trestné činnosti

Trestní stíhání slovenských politiků – spravedlnost nebo pokušení vyřídit si účty?

Páchání trestné činnosti mělo podle obvinění spočívat v nelegálním získávání materiálů daňové správy za účelem diskreditace bývalého prezidenta Andreje Kisky a šéfa vládního hnutí Obyčejní lidé, kontroverzního Igora Matoviče.

Je to problém Slovenska a Slováci si tento problém musí vyřešit.

Otazníků kolem politického využití obvinění však neubývá. Nevím, zda by v našich končinách bylo obvinění zveřejňováno v takovém rozsahu jako na Slovensku. Slovensko má oproti nám daleko více speciálností. Žalobce státu se stále jmenuje prokurátor jako v dřívějších dobách, ale především existuje speciální prokuratura a také speciální soud. Vybavuji si naši vlastní domácí debatu, zda takové „speciálnosti“ nezavádět i u nás. Politická scéna to naštěstí nedovolila, byť tlak byl přitom po určitou dobu poměrně výrazný. Jsem osobně  přesvědčen, že méně speciálních úřadů, více svobody a demokracie.

Nesouhlasím s převážnou většinou toho, co hlásá Robert Fico, ani se stylem, kterým se vyjadřuje. Slovenská prezidentka určitě není „americkou paničkou“ a nazývat členy vlády gaunery také u nás není a nebylo ani v rozhádané poslanecké sněmovně zvykem. Přesto se nemůžu ubránit dojmu, že současné obvinění bývalých vrcholných politiků může být pro neoblíbenou vládu na Slovensku současně pokušením a cestou, jak v podstatě zlikvidovat opozici, zvláště když v jejím čele stojí člověk, který je nadán rétoricky, ale nadto je i hodně populistický.

Na Slovensku na rozdíl od naší Ústavy se parlament nevyjadřuje k trestnímu stíhání poslanců, ale již pouze ke případnému vzetí poslance do vazby. Jednokomorový parlament, kde má vládní koalice v podstatě ústavní většinu, si může prohlasovat, co se jí v dané chvíli zamane. Někdy je to možná výhodné, když je žádoucí konfiskovat majetek ruských oligarchů, ale jinak je to velmi nebezpečné. V minulém volebním období u nás, kdy stál v čele vlády Andrej Babiš, to byl Senát, který vyvažoval jeho politickou moc. Nedopustil, aby se tady dle okamžitého zájmu měnily zákony či vytvářely nějaké speciální trestní orgány. Panu Babišovi to sice nevyhovovalo, ale možná teď v opozici více ocení roli Senátu jako strážce ústavnosti a demokracie proti okamžité sněmovní většině.

Jakkoliv je obtížné zastávat se člověka, jakým je Robert Fico – a také já jsem tomu dalek – je třeba vnímat souvislosti a položit si otázku, zda stíhání v takových případech není motivováno politicky. Nejde zdaleka jen o osud jednoho politika, ale o směr, kterým se začíná ubírat slovenská politická scéna.

Pokušení zavírat opozici podlehlo v historii mnoho vlád či panovníků, proto zde vznikl institut ochrany v podobě poslanecké imunity. Prolamování jejího rozsahu je mnohdy doprovázeno potleskem na otevřené scéně, může být ale někdy velmi nebezpečné.

Lze si jen přát, aby slovenské speciální soudy a speciální prokuratury skutečně pracovaly spravedlivě a nikoliv pouze „speciálně“. Slovensko je krásná země a nezasloužilo by si, aby se tam stále jitřily politické vášně a aby každá nová nastupující reprezentace činila záměrné kroky k zavírání předchozích politických garnitur.

 

Autor: Vladislav Vilímec | čtvrtek 28.4.2022 10:48 | karma článku: 12,77 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Vladislav Vilímec

Ohlédnutí se za nominací soudce Fremra do Ústavního soudu

Robertu Fremrovi jsem svůj hlas nedal, ale současnou snahu zabránit jeho jmenování i po schválení Senátem považuji za určité riziko do budoucna.

8.8.2023 v 13:37 | Karma: 14,47 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Legendy odcházejí, ale přesto s námi zůstávají

V květnu odešla věčná rockerka Tina Turner a v polovině července to byli další legendární umělci a osobnosti, které nás provázely našimi životy. André Watts a Jane Birkin..

18.7.2023 v 18:09 | Karma: 7,91 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura

Vladislav Vilímec

Otočka Víta Rakušana s Českou poštou

Psal se 21. březen roku 2012 a na hlasování v poslanecké sněmovně bylo živo. Do politiky natěšené hnutí STAN prosazovalo uzákonění 3400 poštovních poboček. A téměř se mu to podařilo.

3.4.2023 v 4:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 843x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Jak politický turista Bernard ze STAN promluvil do daní …

Josef Bernard (dříve ČSSD, dnes STAN) se v nedělní Partii ukazoval jako nesmiřitelný kritik hnutí ANO, přestože v Plzeňském kraji bez váhání vytvořil s ANO, Piráty a dalšími přeběhlíky s KSČM, ČSSD a SPD krajskou koalici.

28.3.2023 v 12:34 | Karma: 18,49 | Přečteno: 674x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Na srpnové události nesmíme zapomenout

Uplynulo 54 let od okupace Československa vojsky států Varšavské smlouvy do naší země. Nejedná se ani o kulaté, ani o půlkulaté výročí, ani o událost nedávnou. Přesto ji letos vnímáme jinak, než tomu bylo loni či předloni.

21.8.2022 v 11:44 | Karma: 13,57 | Přečteno: 188x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Prodej bytu 3+1, 70m2
Prodej bytu 3+1, 70m2

Mimoňská, Stráž pod Ralskem, okres Česká Lípa
2 799 000 Kč

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 484x
Jsem senátorem ODS za Domažlicko, Holýšovsko, Klatovsko a Sušicko a v Senátu ČR předsedám Výboru pro záležitosti Evropské unie. V minulosti jsem byl poslancem, ekonomickým náměstkem hejtmana Plzeňského kraje a od roku 1990 osmadvacet let místostarostou západočeské Kdyně. V Plzeňském kraji jsem působil také jako náměstek odpovědný za kulturu a památkovou péči, nyní jsem krajským zastupitelem. Na půdě Senátu se snažím hájit zájmy samospráv a prosazovat rozumné úpravy daňových a ekonomických zákonů. V poslední době mě stále častěji trápí omezování svobod občanů a zasahování státu do věcí, kde ho nikdo nepotřebuje. Celý život se věnuji klasické hudbě. Vystupuji na koncertech jako klavírista a občas i houslista, často spolu s bratrem Miroslavem Vilímcem. Housle byly u mne prvním nástrojem. Věnuji se houslové historii a jsem rád, že mohu ještě jako houslista veřejně vystupovat. Společně s bratrem jsem dal impuls k založení Společnosti Jana Kubelíka. Jejím prostřednictvím se snažíme udržovat odkaz legendárního houslového virtuosa; umělce, který byl často srovnáván s velkým Paganinim a jemuž mimo jiné vděčíme i za to, že pomohl na začátku minulého století přežít světově uznávané České filharmonii.

Seznam rubrik