Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na srpnové události nesmíme zapomenout

Uplynulo 54 let od okupace Československa vojsky států Varšavské smlouvy do naší země. Nejedná se ani o kulaté, ani o půlkulaté výročí, ani o událost nedávnou. Přesto ji letos vnímáme jinak, než tomu bylo loni či předloni.

Uplynulo 54 let od okupace Československa vojsky pěti socialistických států Varšavské smlouvy do naší země. Nejedná se ani o kulaté výročí, ani o půlkulaté výročí, ani o událost nedávnou. Přesto ji letos vnímáme ještě jinak, než tomu bylo loni či předloni. To, co se stalo tehdy nám, se děje aktuálně na Ukrajině.  Ukrajina se také toužila vymanit z velmocenského vlivu svého souseda. Není jím sice již před třemi desítkami lety rozpadlý Sovětský svaz. Ale styl politiky Ruské federace je vlastně zcela totožný. V tomto případě je dnes skutečně Ruská federace nositelem těch nejhorších tradic Sovětského svazu.

Před 54 lety na nás zaútočil Sovětský svaz s některými svými satelity, protože jsme chtěli být přece jen v rámci tehdejšího světa svobodnější, chtěli jsme alespoň malou část demokracie.  Také dnes Rusko zaútočilo na Ukrajinu vlastně z jediného důvodu, že se Ukrajinci chtěli vymanit z velmocenské politiky Ruské federace; chtěli jít svou cestou. Ukrajinci se rozhodli svému mocnému sousedovi vzdorovat. Proto vpád Ruské federace neznamenal okamžitý konec nadějí po svobodě a demokracii. Na rozdíl od roku 1968 nedošlo v případě Ukrajiny k selhání prezidenta a dalších představitelů jejich státu. U nás to byli tehdy představitelé všemocné komunistické strany, kteří stáli v čele našeho státu.  Zpočátku naši lidé důvěřovali Dubčekovi a Svobodovi. Bohužel se ukázalo, že „zájmy socialismu“ a sovětské hegemonie jsou jim přednější než touha občanů po demokratizaci poměrů. Do roka z počátečního vzdoru části politické elity fakticky nic nezůstalo. Srpen roku 1969 se pak stal ostudným výsledkem normalizačních poměrů. Zatímco v srpnu 1968 to byla cizí vojska, o rok později domácí ozbrojené síly, které zasáhly na pokyn komunistů proti vlastním občanům demonstrujícím proti novým poměrům. Pět mladých lidí přišlo tehdy o život. Mezi nimi v Brně i čtrnáctiletý chlapec Bohumil Siřínek. Jeho rodina si v době komunistického režimu nesměla ani připomínat jeho památku. Celkem 49 bylo těžce zraněných a 24 postřelených.  Tehdy se již komunistická moc postavila přímo proti vlastním lidem. Nejagilnější v tomto byly „jak jinak“ nezákonně ustavené Lidové milice. Teprve po těchto událostech byl přijat tzv. „pendrekový zákon“. Nikdo z tehdejších čelných představitelů se proti jeho přijetí tehdy nepostavil.

Dnes již naštěstí komunisté ztrácejí politický vliv. Jejich zbytky se přesouvají k jiným extremistickým stranám či hnutím. Je to ale možná „jen zdánlivý konec“ toho, co americký prezident Ronald Reagan nazval omylem dějin. I když formálně dnes Putinovské Rusko není komunistickým státem, svými skutky se jeho totalitním praktikám minimálně vyrovná. A není bohužel v dnešním světě samo.  

Historickou paměť nesmíme ztrácet. Po roce 1968 a 1969 zůstali mrtví, ranění, ale i zničené generace mnohých lidí.  Po letošní agresi Ruské federace zůstávají dokonce stovky a tisíce mrtvých.  Věřme ale, že na rozdíl od 68. roku se Ukrajinci za pomoci západního světa vyhnou zničení svého snu a zvítězí touha po svobodě a demokracii. 

Autor: Vladislav Vilímec | neděle 21.8.2022 11:44 | karma článku: 13,57 | přečteno: 188x
  • Další články autora

Vladislav Vilímec

Ohlédnutí se za nominací soudce Fremra do Ústavního soudu

Robertu Fremrovi jsem svůj hlas nedal, ale současnou snahu zabránit jeho jmenování i po schválení Senátem považuji za určité riziko do budoucna.

8.8.2023 v 13:37 | Karma: 14,47 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Legendy odcházejí, ale přesto s námi zůstávají

V květnu odešla věčná rockerka Tina Turner a v polovině července to byli další legendární umělci a osobnosti, které nás provázely našimi životy. André Watts a Jane Birkin..

18.7.2023 v 18:09 | Karma: 7,91 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura

Vladislav Vilímec

Otočka Víta Rakušana s Českou poštou

Psal se 21. březen roku 2012 a na hlasování v poslanecké sněmovně bylo živo. Do politiky natěšené hnutí STAN prosazovalo uzákonění 3400 poštovních poboček. A téměř se mu to podařilo.

3.4.2023 v 4:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 843x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Jak politický turista Bernard ze STAN promluvil do daní …

Josef Bernard (dříve ČSSD, dnes STAN) se v nedělní Partii ukazoval jako nesmiřitelný kritik hnutí ANO, přestože v Plzeňském kraji bez váhání vytvořil s ANO, Piráty a dalšími přeběhlíky s KSČM, ČSSD a SPD krajskou koalici.

28.3.2023 v 12:34 | Karma: 18,49 | Přečteno: 674x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Prezidentské veto proti zájmům pacientů

Prezident Miloš Zeman zabránil svým vetem pravidelné valorizaci platby státu za své pojištěnce. Podlehnul tak zjevně jednostrannému pohledu a kouřové cloně, která se kolem diskutované novely zákona vytvořila.

12.8.2022 v 0:48 | Karma: 13,96 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 484x
Jsem senátorem ODS za Domažlicko, Holýšovsko, Klatovsko a Sušicko a v Senátu ČR předsedám Výboru pro záležitosti Evropské unie. V minulosti jsem byl poslancem, ekonomickým náměstkem hejtmana Plzeňského kraje a od roku 1990 osmadvacet let místostarostou západočeské Kdyně. V Plzeňském kraji jsem působil také jako náměstek odpovědný za kulturu a památkovou péči, nyní jsem krajským zastupitelem. Na půdě Senátu se snažím hájit zájmy samospráv a prosazovat rozumné úpravy daňových a ekonomických zákonů. V poslední době mě stále častěji trápí omezování svobod občanů a zasahování státu do věcí, kde ho nikdo nepotřebuje. Celý život se věnuji klasické hudbě. Vystupuji na koncertech jako klavírista a občas i houslista, často spolu s bratrem Miroslavem Vilímcem. Housle byly u mne prvním nástrojem. Věnuji se houslové historii a jsem rád, že mohu ještě jako houslista veřejně vystupovat. Společně s bratrem jsem dal impuls k založení Společnosti Jana Kubelíka. Jejím prostřednictvím se snažíme udržovat odkaz legendárního houslového virtuosa; umělce, který byl často srovnáván s velkým Paganinim a jemuž mimo jiné vděčíme i za to, že pomohl na začátku minulého století přežít světově uznávané České filharmonii.

Seznam rubrik