Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otočka Víta Rakušana s Českou poštou

Psal se 21. březen roku 2012 a na hlasování v poslanecké sněmovně bylo živo. Do politiky natěšené hnutí STAN prosazovalo uzákonění 3400 poštovních poboček. A téměř se mu to podařilo.

Jeho poslanci totiž propašovali do usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj usnesení, kterým se navrhovalo uzákonit minimální počet poštovních poboček v rozsahu 3400. Při prvním hlasování o tomto kontroverzním návrhu se vyslovilo 100 hlasů pro a návrh byl schválen. Mezi těmi, kdo hlasovali pro, byli vedle komunistů a sociálních demokratů především známí pretendenti hnutí STAN Jan Farský, Petr Gazdík, Stanislav Polčák a mnozí další. Po důrazném rozhovoru (spíše však šlo o nepřeslechnutelné upozornění) s tehdejším předsedou klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem, jehož součástí STAN byl, se po uplatněné námitce hlasování opakovalo. Během několika sekund se především názory politiků TOP 09 změnily. STAN však zůstal v případě svých hlavních představitelů u podpory návrhu. Ten nakonec neprošel, když pro bylo 85 hlasů a proti také kupodivu 85 hlasů. Já jsem v obou případech hlasoval proti, stejně jako drtivá část členů ODS, protože jsem přesvědčen, že mít konkrétní počty poboček v zákoně je čirý populismus a hloupost. Tolik historie.

Co se ale nestalo. Předseda Hnutí STAN, které se profilovalo na dvou tématech – v jednom případě na rozpočtovém určení daní obcí a ve druhém případě právě v udržení minimálně 3400 poštovních poboček, v těchto dnech 300 poboček ze stávajících 3200 ruší. Každý je strůjcem svého osudu. Vít Rakušan si možná myslí, že neexistuje historická paměť. V mém případě to neplatí. Vždy jsem věděl, o čem hlasuji a své názory jsem neměnil jako košile.

Abych to uvedl na správnou míru - nechci za každou cenu zpochybňovat nutnost revize určitého rozsahu pobočkové sítě v situaci, kdy se hospodaření České pošty nachází v tak špatných číslech. Jinou věcí je přístup k této revizi. Vít Rakušan by zřejmě neustál svou politickou pozici v hnutí STAN, kdyby rušil pobočky především v těch místech, kde má STAN svou oporu. A tak se soustředil na velká a větší města, kde hnutí STAN a jeho takříkajíc sesterské profesní sdružení Hnutí místních samospráv nemá důležitou pozici. Zpochybnit to lze těžko, i když Vít Rakušan hovoří o „pocitologii“, jak jsem nedávno z jeho úst zaslechl. V každém případě by bylo seriozní jednat se starosty příslušných obcí, jednat se Svazem měst měst a obcí a hledat kompromisní řešení, které by nezhoršilo výrazným způsobem dostupnost poštovních služeb ani ve velkých či středních městech. Vždy se má postupovat rozumně a přiměřeně složitosti situace. Přístupy tzv. na sílu k ničemu nevedou. V případě Víta Rakušana možná k postupné ztrátě jeho vlastní politické síly. Nic proti tomu.

Autor: Vladislav Vilímec | pondělí 3.4.2023 4:00 | karma článku: 28,90 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Vladislav Vilímec

Ohlédnutí se za nominací soudce Fremra do Ústavního soudu

Robertu Fremrovi jsem svůj hlas nedal, ale současnou snahu zabránit jeho jmenování i po schválení Senátem považuji za určité riziko do budoucna.

8.8.2023 v 13:37 | Karma: 14,47 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Legendy odcházejí, ale přesto s námi zůstávají

V květnu odešla věčná rockerka Tina Turner a v polovině července to byli další legendární umělci a osobnosti, které nás provázely našimi životy. André Watts a Jane Birkin..

18.7.2023 v 18:09 | Karma: 7,91 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura

Vladislav Vilímec

Jak politický turista Bernard ze STAN promluvil do daní …

Josef Bernard (dříve ČSSD, dnes STAN) se v nedělní Partii ukazoval jako nesmiřitelný kritik hnutí ANO, přestože v Plzeňském kraji bez váhání vytvořil s ANO, Piráty a dalšími přeběhlíky s KSČM, ČSSD a SPD krajskou koalici.

28.3.2023 v 12:34 | Karma: 18,49 | Přečteno: 674x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Na srpnové události nesmíme zapomenout

Uplynulo 54 let od okupace Československa vojsky států Varšavské smlouvy do naší země. Nejedná se ani o kulaté, ani o půlkulaté výročí, ani o událost nedávnou. Přesto ji letos vnímáme jinak, než tomu bylo loni či předloni.

21.8.2022 v 11:44 | Karma: 13,57 | Přečteno: 188x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladislav Vilímec

Prezidentské veto proti zájmům pacientů

Prezident Miloš Zeman zabránil svým vetem pravidelné valorizaci platby státu za své pojištěnce. Podlehnul tak zjevně jednostrannému pohledu a kouřové cloně, která se kolem diskutované novely zákona vytvořila.

12.8.2022 v 0:48 | Karma: 13,96 | Přečteno: 339x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 484x
Jsem senátorem ODS za Domažlicko, Holýšovsko, Klatovsko a Sušicko a v Senátu ČR předsedám Výboru pro záležitosti Evropské unie. V minulosti jsem byl poslancem, ekonomickým náměstkem hejtmana Plzeňského kraje a od roku 1990 osmadvacet let místostarostou západočeské Kdyně. V Plzeňském kraji jsem působil také jako náměstek odpovědný za kulturu a památkovou péči, nyní jsem krajským zastupitelem. Na půdě Senátu se snažím hájit zájmy samospráv a prosazovat rozumné úpravy daňových a ekonomických zákonů. V poslední době mě stále častěji trápí omezování svobod občanů a zasahování státu do věcí, kde ho nikdo nepotřebuje. Celý život se věnuji klasické hudbě. Vystupuji na koncertech jako klavírista a občas i houslista, často spolu s bratrem Miroslavem Vilímcem. Housle byly u mne prvním nástrojem. Věnuji se houslové historii a jsem rád, že mohu ještě jako houslista veřejně vystupovat. Společně s bratrem jsem dal impuls k založení Společnosti Jana Kubelíka. Jejím prostřednictvím se snažíme udržovat odkaz legendárního houslového virtuosa; umělce, který byl často srovnáván s velkým Paganinim a jemuž mimo jiné vděčíme i za to, že pomohl na začátku minulého století přežít světově uznávané České filharmonii.

Seznam rubrik